9 Eylül 2013 Pazartesi

KOBİLER NEDEN AR-GE YAPMALI?





Ar-Ge yapan/yapacak firmalara ilgili Devlet desteklerinin kazandırılması anlamında ülkemizin Ar-Ge gelişim sürecine destek vermeyi amaç haline getirmiş olan ProjeTR Danışmanlık olarak bu yazıda teoride yapılan Ar-Ge tanımlamaları ve Ar-Ge gerekliliğinden bahsetmek yerine firmaların daha fazla işine yarayacağını düşündüğümüz sektörden edindiğimiz deneyime dayanarak firma deneyimlerini özetlemeye çalışacağız. O halde kamu kurumları gözüyle değil de KOBİ'lerin gözüyle baktığımızda neden Ar-Ge yapmalıyız?
Ar-Ge, ürünlerinizin tercih sebebi olmasını sağlar. Sektörünüzde mevcut ürünlerde piyasa tarafından talep edilen ancak maliyet, verim kaybı, ergonomik olmaması v.b. sebepler ile karşılanamayan ihtiyaçları karşılayan bir ürün piyasaya çıkardığınızda piyasada tercih edilen bir numaralı ürün haline gelirsiniz.
Rastladığımız başarı hikayelerinden örnek vermek gerekirse;
  Arşiv yönetimi yazılımı yapan bir firma Türkiye sektöründe doküman arşivlerinin üretim maliyetlerini düşürememesi sebebiyle bir süreç yeniliği fikrini projelendirdi. Ar-Ge projesinde üretim sürecini baştan sona değiştirecek yeni ve mevcutlardan çok daha iyi bir yazılım tasarladı. Bu sayede çıkardığı ürün dünya genelinde aranır hale geldi; bunun yanı sıra üretim maliyetlerini diğer yazılım firmalarının düşüremediği seviyelere çekti.
  Restoran yazılım yapan bir firmamız ise, piyasada bazı restoranların online menu ve buna mütekip olarak iş takipleri, fatura basımı vb. Gibi süreçlerin yazılımını yaparak apple ve android tabletler için yazılım yapmıştır. Üretim gereçlerine entegre edilen cihazlar ile iş emirleri oluşturmak, iş emirlerini takip etmek. Bunun sonucunda gerçekçi üretim kayıtlarını elde etmek. Sonuçlarına göre sağlıklı stok kontrolü sağlamak ve verimliliği artırarak proje oluşmuştur.
  Orta Ölçekli bir firma olan başka bir firma zaman içinde gelişmiş, büyük ölçekli firma olma yolunda ilerlemekte iken müşterilerinin talebi üzerine otomotiv sanayinde ekstruzyon yöntemi ile üretilen kauçuk sızdırmazlık profillerinin (hava, ses, su vb. için) üretimi esnasında, hat üzerinde doğrudan ve sürekli kalite kontrolü için gerekli sistemi geliştirmiştir. Bu otomatik kalite kontrol ve kesit / boyut ölçüm sistemi biribirinden farklı bir takım yüksek hassasiyetli ve hızlı kamera kullanarak aldığı görüntüleri işlemekte, profil üzerindeki kritik kontrol bölgelerinin gerekli boyut ölçümlerini yapmakta ve bu ölçüm değerlerinin toleranslara uygunluğunu karşılaştırarak gerekli hata düzeltme işlemlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Bu amaçla görsel ve işitsel alarmları vererek, veri ve görüntü arşivlemesini yapmakta, üretim hattına gerekli düzeltici geridönüş sinyallerini vermekedir. Cihazın kaskat yapısı sayesinde aynı anda geçen ürünün yüzey kalite kontrolü (topografik ve kaplama hataları) yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder